Stäng
BLACK WKND SLUTAR OM:
Fri frakt Snabb leverans Fria byten Köp online - hämta i butik Förlängt öppet köp till 9/1
Du är här:
Länna Sport | Meny | Guider & Tips | Alpinguider | Hitta rätt alpinpjäxor

Foto: Atomic Austria GmbH

HITTA RÄTT ALPINPJÄXOR

Alpinguide

 

Pjäxor är förmodligen den viktigaste komponenten i din skidutrustning, det finns inget annat som kan förstöra en skiddag på samma sätt som ömmande fötter från ett par pjäxor som inte sitter rätt på foten. Ett vanligt problem för dem som får ont i fötterna av pjäxorna är att man väljer för stora pjäxor, då måste man spänna pjäxan väldigt hårt för att den ska sitta åt vilket leder till att du pressar ner fotvalvet och stryper blodtillförseln. Det är det som ger dig krampkänningar och kalla tår efter halva dagen i skidbacken! Med denna guide hjälper vi dig hitta rätt pjäxa från början.

Flex — Beroende på din efrarenhet i backarna, åkstil och fysik kommer du behöva anpassa pjäxans flex. För att du ska få rätt kraftöverföring från pjäxa till skida behöver du hitta rätt balans mellan vikt, åkstil och teknik annars kommer skidorna bestämma över dig istället för att själv ta över kontrollen över åkningen. Här kan det skilja väldigt mycket med vilken typ av åkare du är, ska du hänga i parken och ha en mer lekfull skidåkning vill du ha en något mjukare pjäxa. För stenhård piståkning krävs det en stabilare och styvare pjäxa och friåkning är ett spann där emellan. Du kan enkelt se vilket flex alla våra pjäxor har inne på varje specifik produktsida, för våra dampjäxor varierar flexet ungefär mellan 60-110 och för herrar mellan 70-140.

Storlek — Det andra du ska göra är att mäta din fot för att hitta rätt storlek, detta gör du lättast med ett papper och penna. Ställ dig mot en vägg och på pappret, markera med en penna i framkant och mät sedan avståndet på pappret. Om du har barn hemma kanske du till och med har en mätsticka för skor och fötter som du kan använda.

Läst — Du behöver även avgöra vilken typ av läst din fot behöver, vi skriver alltid ut lästbredden på alla våra pjäxor. Lästbredden är alltså den bredaste punkten på pjäxan, den ger en grov föraning om en pjäxa kan passa en smal, medel eller bred fot. Vilken typ av fot man har brukar man ha ganska bra koll på sen tidigare, med tanke på alla skor man har använt genom livet.

Pjäxstorlekar — Alpinpjäxor är faktiskt väldigt enkelt att köpa på nätet, storlekarna är angivna i Mondo-storlekar vilket innebär centimetermått invändigt. Så mät din fot som vi beskrivit ovan och välj sedan närmsta storlek uppåt i skalan. Så om din fot mäter 27,2 cm väljer du storlek 27,5. När du sätter ner foten i pjäxan första gången så ska tårna slå i framkant på pjäxan.

När du sedan drar åt spännena kommer din fot att halka bak och sätta sig i hälgreppet på pjäxan. Inneskon kommer dessutom forma sig efter din fot efter några timmars åkning och den kommer att utvidgas 3-4 mm beroende på modell.

Foto: Georg Wallner

Smarta och uppskattade funktioner

 

Formbar innersko — har de flesta modellerna idag, det är bara de allra enklaste modellerna som inte erbjuder detta. Med formbar innebär det att innerskon kommer att anpassa sig efter din fot efter ungefär en veckas skidåkning. Detta ökar komforten och fästet i pjäxan en hel del och i regel får du en bättre innersko ju dyrare och exklusivare pjäxa du köper. Det kan vara värt att lägga några extra hundralappar när man köper en pjäxa för dem kommer vara med i några år!

Microjusterbara Spännen — är också nästa standard på alla våra modeller idag, det innebär att du kan ställa in spännena på pjäxan in i minsta lilla millimeter. Du skruvar bara på spännet för att ställa in detta, det är väldigt enkelt och det klarar alla.

Walk Mode — är en funktion som gör att flexen släpper efter och du kan enklare gå i dina pjäxor. Brukar uppskattas på toppturen, på lunchen eller när du ska showa lite på afterskin.

Remmen — som sitter högst upp på pjäxan gör att du får närmre kontakt med plösen och förbättrar passformen på hela pjäxan. Den ger dig även ett bra stöd i skidåkningen och kan justeras beroende på hur aggressiv åkningen är.

Foto: Atomic Austria GmbH

Skidstrumpor — En riktig skidstrumpa gör så att du kan hålla värmen i pjäxan. Det ska även vara en högre modell som sträcker sig över pjäxans topp för att undvika skav inne i pjäxan. Du behöver absolut inte köra dubbla lager av strumpor utan satsa på en bra skidstrumpa istället så kommer du märka stor skillnad, både värme- och komfortmässigt.

Se Skidstrumpor

Foto: Matt Georges

KAMPANJ
Lätt, varm och bekväm pjäxa för juniorer
1 023 kr (1 295 kr)
KAMPANJ
K2
För dig som inte vill välja mellan prestanda och komfort
4 736 kr (5 995 kr)
KAMPANJ
Proffsåkarnas förstaval för parken
3 393 kr (4 295 kr)
KAMPANJ
För dig som kör både allmountain och freeride touring
3 946 kr (4 995 kr)
KAMPANJ
För dig som vill åt toppkvalité utan fantasipriser
3 415 kr (5 295 kr)
KAMPANJ
K2
Kraftfulla allmountainpjäxor för erfarna åkare
3 393 kr (4 295 kr)
KAMPANJ
Racingpjäxa för morgondagens stjärnor
1 971 kr (2 495 kr)
KAMPANJ
Pjäxa med grym prestanda och nya T-Drive-teknologin
3 946 kr (4 995 kr)
KAMPANJ
Renodlad parkpjäxa som är stammis på olympiska prispallar
2 998 kr (3 795 kr)
KAMPANJ
Dalbellos mjukaste racepjäxa för juniorer
715 kr (995 kr)
KAMPANJ
Högpresterande dampjäxa med utmärkt passform
2 695 kr (4 495 kr)
KAMPANJ
Friåkningspjäxa med högsta komfort
2 875 kr (4 395 kr)

NYHETSBREV

Vill du ta del av våra senaste nyheter och erbjudanden?

Länna Sports webbutik är certifierad av rådet för e-handelscertifiering i Sverige.

© 2021 Länna Sport AB. Org. nr: 556287-8123